Saturday, December 18, 2010

bye usm.. hsb!! i'm back..

Finally i berjaya siapkan thesis i eventhough lewat 3 hari dr due date.. sib bek lctrr i baik gler.. dia aaa yg bg extend due date.. Allhamdulillah... smua ni berkat kekuatan semangat yg Allah berikan.. now cuma tunggu comments from both of my sv.. and waiting for 26th to submit to examiner.. and viva will be next year..
and.. after 2 years, HSB!! i'm back... kembali bekerja spt biasa.. cuma lainnya.. staff dah bertukar.. colleague pun dah lain.. new job field.. bilik pun lain.. stkt ni br sehari bekerja.. serius, amik masa gak nak adapt dgn kerja baru ni.. anyway, i cuba lakukan yg terbaeek.. insyaallah..
now agak busy dgn urusan nak pindah umah.. tgu umah siap renovate dulu baru bleh masuk.. so, my MIL!! sabaq na melayan karenah menantu yg sememangnya byk songeh ni, sementara we all pindah masuk umah km sndr.. sian dia..
otey aaa.. x leh melalut panjang.. nk prepare slaid untuk pre-viva.. next week nk kena present.. wish me luck.. daaaa....

Thursday, December 2, 2010

Pizza 'seeedaaaap saaaangat2'


Mcm lawk jer nama pizza ni kan.. ni amin la yg letak nama pizza ni.. bukan apa.. sebaik jer pizza ni dikeluarkn dr oven.. amin nyibuk jer nak rasa.. so, 1st piece i bg la kt dia.. elok masuk jer dlm mulut.. ayat dia gini.. ' ibu!!.. pizza ni seeedaaaap saaaangat2!!!'. mak aii.. kembg la bontot ibu dia yg sedia maklum kembang ni.. hehehh..
Acctly bukan apa.. tetiba jer i ghajin plk wat pizza time2 bz gini.. ni anak sedara i la yg request.. ok la.. i watkan.. bukan apa.. kesian plak diorg. sanggup temankan i sepanjang ditinggalkan 'org tu'. acctly org tu dh blk pun.. kejap ja pun kena tinggai.. 5 hari jer pun.. tp ngada2.. mcm la kena tinggl berbulan2..
so, pg tu, spend aaa masa wat pizza ni.. sib bek la ada budak2 ni.. bleh aaa tlg. wat pizza ni bukannya susah pun. cuma ghenyah jer coz byk la plak bhn2 nak kena hiris la.. dadu la.. mcm eh..
update psl thesis i.. tggl lg 5000 word to go.. acctly smua chapter dh siap. tp x cukup word count 50,ooo so kena edit apa2 ya patut aaa.. hopefully dpt siapkan B4 due date.. ok aaa... mls da nak ceta pnjg2.. zass...

DOH:-
  1. 300g tepung gandum
  2. 200g tpg roti
  3. 11g yis kmauripan diremdam dlm 50ml air suam dan ditambah gula 1 camca besaq, biarkan sehingga berbuih..
  4. 4tbs susu pekat
  5. 1teasp garam
  6. air 200ml
  7. 2tbs butter
cara2:-
  1. masukkan semua bahan kecuali butter
  2. gaul rata
  3. bila dh sebati masukkan butter
  4. gaulkan sehingga lenguh tangan.. (menjadi doh)
sos pizza:
  1. tumiskan 3 ulas bwg putih yg ditumbuk
  2. masukkan sebiji buah tomato yg didadu
  3. masukkan 3tbs sos tomato n 2tbs sos cili
  4. masukkan 1 labu bwg besar yg didadu
  5. perisakan dgn garam, gula, lada hitam dan oregano secukupnya.
inti:-
ikut suka apa ada dlm fridge..
  1. sosej dihiris serong nipis2
  2. tomato segar didadu
  3. nenas didadu
  4. mushroom dihiris nipis
  5. bwg besar didadu
  6. topping dgn mozarella cheese
bakar pada suhu 200c lbh krg 30mnt or sehingga masak.

Saturday, November 27, 2010

suatu malam yg sunyi.. selepas maghrib..

aminuddin arsyad @ dynotrek..

suatu malam yg hening dikala seorg ibu baru je menyupakan syr PCM kepada anak sedaranya yg demam....

amin: ibu! napa ibu bg kak ti makan ubat?

ibu: kak ti kan demam.. kena la makan ubat

amin: amin aca amin nk matan ubat jgk la.. amin tan celcema..

ibu: ya ka.. tak lah.. aminkan dah baik dah.. ( i means dh sihat)

amin: tak la.. amin x baik lagi la.. amin jahat lagi ni...

ibu: err???? hahahahahaha... ( sakit perut gelakkan dia)

Thursday, November 25, 2010

Chocolate Banana Cake

huhuhu.. sedey ooo bila kena tinggai.. mana taknya.. sejak 2 menjak i dok cbuk dgn thesis ni, dia la yg take over byk keja2 umah.. ni bila kena tinggai, i sengsorg la kena buat smua.. huwaa... br 1 hari dh windu oooo.. huhuhu.. acctly bukannya jauh sgt pun org tu pegi.. and bukannya lama sgt pun kena tinggai.. tapi... bila hari2 dok ngadap muka, bila x dak, terasa woo... i miss u so much.. pic kt atas tu i amik masa pegi hntq dia tu. singgah jap kat tesco. shoppg brg dapuq n bwk bebudak main2 kt playground..
kpd org tu.. jgn lama2 sgt tau.. selesai keja, blk terus ye.. masuk hari ke-2, i dh tersasul2 paggil abah kt along.. along dh naik heran dgn ibu dia ni.. angau ka hapa.. heheh..


okey... a day before org tu pegi, i wakkan choc banana cake. recipe tu i refer kt dapuq wana. tp i edit la skit apa yg patut.. masa baru keluaq dr oven tu, i rasa la.. mcm x best sgt.. then simpan dlm fridge semalaman. esok tu, bila mkn blk, waaa... mmg best aaa.. sedap... i mls nak wat ganache.. so, mkn je kek tu camtu jer.. tupun abis gak.. :P .. ok, x pyh ckp byk.. layan...

Bahan2:-
  1. 1 3/4 cup tepung kek
  2. 1 1/2 cup gula kasar
  3. 3.4 cup cocoa powder
  4. 1 1/2 teasp baking powder
  5. 1/2 teasp garam
  6. 2 bj telur
  7. 1 1/2 cup pisang yg dilenyek
  8. 1 cup air suam
  9. 1/2 cup susu
  10. 1/2 cup myk jagung
  11. 1/2 teasp esen vanilla
Cara2:-
  1. panaskan oven 180 C.
  2. Ayak bahan 1-5
  3. Kacau rata bahan 6-11
  4. masukkan bhn yg diayak ke dlm (2).
  5. kacau sebati
  6. bakar selama 45 mnt pada suu 180 C



Sunday, November 21, 2010

Bihun sup thai

Musim2 berdiet ni elok aaa mkn food yg bersup2 kan.. so, i skip nasi and gantikan dgn bihun sup ni.. pegh.. mmg best aaa.. recepinya i campuq2 and campak2 jer apa yg rasa nak campak.. and apa yg ada dlm fridge tu.. rasa rempah2 gitu.. ada pedas2 skit... masam2 gitu.. makan plk panas2.. meleleh babe..layan...

Bahan2:-
  1. 2 bj cabai melaka/cili padi *
  2. 3 ulas bwg merah*
  3. 3 ulas bwg putih*
  4. 1 tbs biji ketumbar/rempah biji*
  5. 1 teasp jintan manis* (semua bahan bertanda* diblend dgn sedikit air)
  6. 1tbs myk masak
  7. 1 btg kulit kayu manis
  8. 1 bunga lawang
  9. 1 bj buah pelaga
  10. 2 kuntum bunga cengkih
  11. 1 inci halia diketuk
  12. 1 inci lengkuas diketuk
  13. 2 btg serai diketuk
  14. 1/2 kiub ayam
  15. sotong potong bulat2
  16. ayam potong dadu
  17. bunga lobak
  18. carrot potong bunga
  19. 1 batang saderi dipotong nipis2
  20. segenggam bihun
  21. 1 bj buah tomato dipotong empat
  22. garam secukup rasa
  23. 1 bi perahan limau nipis
cara2:-
  1. panaskan myk
  2. masukkan bhn yg diblend bersama bahan yg diketuk
  3. masukkan kulit kayu nmanis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
  4. bila dh naik bau, masukkan air
  5. bila air dh mendidih, masukkan ayam and carrot.
  6. bila ayam dh empuk, masukkan sotong, bunga lobak, saderi, garam dan kiub ayam
  7. then masukkan bihun.
  8. bila nk tutup api tu, perahkan jus limau nipis dan masukkan buah tomato.
  9. sedia untuk dihidangkan.

Friday, November 19, 2010

Lasagna lagii...

ni plak i wat last week before balik kg untuk beraya. i mmg suka sgt lasagna ni. kebetulan time tu smua stok ikan, ayam n sayq dh abis dah.. so korek2 fridge tu, tgk2 tggl minced meat jer. kebetulam i plak mcm dok ngidam lasagna ni.. cheewah.. ngidam la plak. mcm la perut tu ada isi. ok..ok.. next year aaa projek bermula.. smuanya rezki dr Allah.. kita tunggu dan lihat.
last nite br je blk dr kg. oooish.. raya sakan eh.. dlm perut ni segala mcm daging i telan. almaklum aaa raya korban. bermangkuk2 daging i bantai.. sup gearbox la.. daging rimau menagis bakaq la.. daging goreng kicap pun bole bantai smpai 2 mangkuk.. nafsu membuak2.. ok blk penang... back to normal ye.. kembali ke alam diet.. huhuhu... due date our paya's biggest looser dipostponed 01.01.2011.. huuhu.. nak menang gak. apa nk jd.. jd la.. okey.. back to lasagna recipe... err.. nnt la upload len recipe.. nak siapkan this chapter ni dulu... heheh.. sowi.. bye...

Sunday, November 14, 2010

Peach Triffle



tinggal 1 chapter je lg untuk siapkan thesis ni.. hua.. sgt2 mencabar.. mmg killer betoi aaa chapter ni.. dekat 3 mgu tau nak siapkan chapter ni aja. anyway sikit lg nak siap.
lps ni just tinggal nak edit2 apa yg patut sebelum submit my 1st draft.. hopefully smunya berjalan lancar. tak lama lg dah nak masuk keja.. huwaa... mst rindu gler saat2 study ni.. bleh tak kalu nk resign jer.. nak jd fully housewife.. or nak belajaq smpai bila2.. x pyh masuk opis.. stay up tgh mlm.. ada masa untuk masak2.. vacation.. anyway, dah tanggungjawab kan.. so, selagi mampu, sumbang la jasa and bakti kepada masyarakat n negara.. waa.. mc baik je.. 2 thn tau tinggal opis.. windu plak kt kwn2.. anak2 buah.. esp.. errr.. boss.. hehehe! rindu boss tu.. cayalah.. kalu boss baik, ok je nak rindu.. x salah kan.. bukan bodek aaa.. boss i x tau pun i ada blog ni.
ntah la tetiba jer, pagi2 ni borceloteh la plak.. ni nak smbungkan balik wayar2 kat otk ni yg nak putus coz dok kerah otak sesangat ni. lgpun esok dh nak blk kg.. dah nak raya.. kejap jer masa berlalu.. rasa mcm br je last month celebrate raya posa.. ok la. nak tayang trifle yg i wat masa besday anak sedara baru2 ni.. "Ayra.. hepi 4th birthday"..
trifle tu i malas nak taip semula recipenyer.. tgk je la link kat sini yer..


Nasi lemak Simple

Mornink semua... tetiba pagi ni i menjadi serajin my MIL.. bangun subuh awal.. then sediakn breakfast seawal pagi.. sebelum matahari terbit.. habat aaarrr.. hehehe... kalu besa2, pkl 8 or 9 br nak masuk dapuq.. mmm.. kira baguih aaa no.. yg baik2 tu kita contohi.. my MIL tu mmg ghajin.. kalu balk kg, i x bgn solat lg, dah berbau apa yg dia msk kt dapuq.. so, paham2 la.. x gheti2 nak p solat subuh.. my mommy plak ghajin gak msk. tp untuk lunch and dinner. breakfast jrg2 la.. slalunya kalu prepare b/fast pun dlm pkl 8-9 gak.. tapi.. kalu masak lunch.. huuu... banyak giler menunya.. kadang2, x muat meja tu.. ada masa tu smpai 10 menu tau.. coz ada lauk pauk yg wajib lla eg ikan goreng.. and then ada plak lauk yg ikut kesukaan anak ni la.. anak nu la.. tu yg jd banyak tu.. so, kalu dh banyak camtu, alamat lama gler aaa dok dapuq.. pkl 11 masuk dapuq, pkl 2 br bole lunch.. panjang plak i membebel pepagi ni.. ok aaa... layan...

Nasi Lemak
Bahan2:-
  1. 2 cup beras dibasuh dan ditoskan
  2. 1 cup santan pekat
  3. 3 cup air
  4. 1 teasp garam
  5. halia sebesar ibu jari dihiris nipis2
  6. daun pandan 3 helai
kaedah2:-
  1. masukkan je semua tu dlm rice cooker then on jer.
  2. bila dh mendidih, kaco aaa skit..



Wednesday, November 10, 2010

Steamboat KK


Last 2 weeks kitorg p kk, sabah. sj pegi jln2.. acctly booking awal tahun dulu lg. masa tgh promo. ok aaa murah aaa... RM160++ pegi and balik seorang.. nek air asia. kitorg pegi ghamai. 9 0rg smuanya.. 5H4D// best gler p sana. seafood mmg murah aaa. tapi kena beli yg mentah n balik masak. kalu beli yg dh siap, mahal la plak.. msa 1st day smpai, x sempt masak, so we all pegi aaa beli ns kosong 3 bungkus, syuq skit and daging skit. RM13 tu.. dah la x sedap. x abis pun mkn. last2 blk bili, ns tu kitorg goreng.. licin pun. so start the 2nd day mmg ari2 kitorg masak. puas hati..that's why kitorg sewa apartment yg ada kitchen.. bole masak2... permonade hotel apartment mmg memenuhi citarasa kitorg.. tgh town.. blk selesa.. ada kitchen plus segala periuk belanga.. reasonable price.. kebetulan plak dpt harga promo rm88 nett.. ok aaa tu..
Siang2 kitorg jln. so bila mlm mesti ada tema mkn pya. ni nk tyg ni time mlm ke2.. tema 'STEAMBOAT'.. best ooo.. mkn x hengat dunia. smpai nk pecah perut. kuah tu saja 2 periuk kitorg buat. licin tu.. padahal dewasa cuma 5 org je pun.. my heroes pun pulun gak.. plg bdk2 ni suka, fishball tu.. tp diorg pya fish ball tu sedap aaa.. rasa ikan dia lbh tau..
sayuq plak mmg murah la sesangat.. bygkan seguni tu RM2 jer... kitorg yg mmg sedang berdiet ni, mkn sayuq gantikan ns la jwbnya.. hehhe! diet konon.. recipe kuah stemboat tu my SIL yg buatkan.. i cuma rasa jer.. heheh.. tp tema tom yam aaa.. layan>>>
model2 steambota KK ye.. sila la bercuti2 malaysia ke KK ye..

Sunday, October 24, 2010

Soto Acheh

1st time i mkn soto ni masa mula2 kawin dulu.. almost 7 years... uuuu.. dah lama gak ek kawin.. ghasa mcm br lg je.. makin hari.. makin sayang.. enchewahhh... mula menggatal la ni.. anyway, back to d story.. masa tu maid my eldest SIL yg masakkan.. mmg jatuh cinta aaa... trus mintak recepi.. serious.. sangaaatttt la sedap.. ikut taste i la.. ni i buat masa menyambut kedatangan kakak sulung i last friday... abg ipaq i smpai tmbh 3 kali.. dok puji meleleh.. kembang la i yg mmg sedia maklum dh kembang ni.. ok... zasss...

Bahan2:-
  1. 1 ekor ayam
  2. 1tbs ketumbar (rempah biji)*
  3. segenggam buah keras*
  4. 1 jr telunjuk kunyit hidup*
  5. 8 ulas bawang merah*
  6. 5 ulas bwg putih*
  7. 3 ini halia diketuk
  8. 3 inci lengkuas diketuk
  9. 5 btg serai diketuk
  10. 8 helai daun limau purut
  11. air secukupnya ( lbh kurang 10mug)
  12. garam secukup rasa
  13. sedikit gula
  14. 1/4 kiub ayam
Kaedah2nya:-
  1. Blend bahan tumis yg bertanda *
  2. tumiskan bahan yang diblend + halia, lengkuas, serai & daun limau purit didalam sedikit minyak sehingga naik bau.
  3. masukkan ayam n kacau dan biarkan seketika.
  4. masukkan air dan masakkan sehingga ayam lembut.
  5. bila ayam dh empuk, masukkan garam, gula dan kiub ayam.
Sesuai digandingkan dengan:-
  1. nasi impit
  2. bihun yang dicelur
  3. suun goreng
  4. isi ayam yg dicarik2
  5. bawang goreng
  6. taugeh dicelur
  7. kacang goreng
  8. daun sup
  9. begedil
  10. cabai kicap

Saturday, October 16, 2010

Marvelous Chocolate Cake Part2




Disebabkan kek yg i wat ritu sedap bangat, so i volunteer nak jdkan ia sbg hantaran untuk majlis perkahwinan anak sedara i.. yg sdihnya, i x leh nak join rombongan ke umah pengantin lelaki. kebetulan time tu 'org tu' kena g kursus aaa plak kt KL. so, ghasanya x mampu la i nak handle sengsorang hero2 i tu kt umah kndr nnt.. so kirimkan kek je sbg pengganti diri.. huhuhu.. sedey ooo... khas utk izatul a.k.a 'kakak'...

'SELAMAT PENGANTIN BARU'
moga berkekalan sehingga ke akhir hayat..

semanagat giler i wat kek ni.. dah la buat 2 adunan sekaligus and jadikan 3 kek

1st - utk hantaran
2nd - u besday my youngest son 'AFIF BASYIR'
3rd - saja buat extra bg fmly kt kg rasa sorang skit.. hehehh..

reripenya tgk kt cni ye.. 'MARVELOUS CHOCOLATE CAKE'
aritu bermula jam 11pg-3pm i membaking and mendecorating segala kek2 ni.. kebetulan org tu dh berangkat ke KL, so, ghamai gler aaa assistance yg dok membantu i.. ada yg nak pecahkan teluq aaa.. nk tlg kaco aaa.. mcm eh.. beselerak 1 umah.. dr ruang tamu hingga ke dapuq.. sabor je la.. bukan apa tu.. diorang ni nak menguruskan ibu diorg yg dh overweight ni.. huhuhu..

HAPPY 2ndBIRTHDAY AFIF BASYIR

kek yg cumil je.. kt tgh tu adalah parutan coklat. disebabkan i ni agak rakus nak tabur masa ganache masih panas lg, so, itulah hasilnya.. cair separuh..
celebrate besday dgn ibu je.. abah blk nnt kita celebrate len na..

ready nk potong kek bersama abang2 tercinta..
*sila abaikan ye latar belakang dibelakang tu... :P

Sunday, October 3, 2010

Marvelous Chocolate Cake

Masa jamuan raya kt skolah along bebaru ni, cikgu dia pesan aaa soh bwk apa2 yg patut.. kuih raya ke.. or apa2 la.. i mula2 plan malas aaa nk masak2 apa2. nk beli je apa yg sesuai.. so, dlm 4 jam sebelum pegi jamuan tu, tetiba je mcm terasa nak buat cake.. melilau aaa cr recipe.. finally jumpa aaa 1 recipe kt umah k.cik.. nama asal kek ni 'american choc cake'.. tp disebabkan bahan2 x cukup.. so i uabahsuai aaa skit apa yg patut, the jd aaaa marvelous choc cake.. serius cakap ni.. kek ni tersangat aaa sedap.. moist gler.. and ganachenya tersangat mabeles.. hehehe.. untuk makluman, kek no mendapat smbutan yg begitu panas skali sehingga menguja i utk buat kali ke 2.. and.. sambutan juga tersangat panas.. licin sehingga menjilat pinggan.. hehehe..

Bahan2:-

  1. 1 cup tpg gandum
  2. 1 cup tpg naik sendr
  3. 3/4 cocoa powder
  4. 1 tbs baking powder
  5. 1 teasp soda bicarb
  6. 125gm butter
  7. 2 cups gula dikisar halus
  8. 2 bj telur
  9. 1/2 cwn susu segar
  10. 1/2 susu sejat (evaporate milk)
  11. 1 teasp esen vanila
  12. 1 teasp + secawan air panas + secubit garam.

Cara2nya:

  1. panaskan oven 175C
  2. ayak bahan 1-5.
  3. pukul butter + telor + gula + esen vanila hingga kembang
  4. combinekan susu & campuran kopi
  5. masukkan campuran susu (#3) & campuran tepung (#1) kedalam (#2) secara bergilir2 dan terus kacau perlahan2 sehingga sebatai. x pyh lama sgt.
  6. masukkan kedalam acuan pembakar
  7. bakar pada suhu 170C selama 50mnt.

Ganache ( I C&P dr blog k.cik and i buat separuh je )

Ingredients

1 can condensed milk

1 tsp vanilla essence

1/2 cup oil ( i guna butter yg dicairkan 70g)

1/3 cup cocoa powder


Directions

Mix all ingredients and cook at low heat. Mix well. Cook until thickened & shiny. Cool & pour onto the cake.



Friday, October 1, 2010

TTM Lucky Draw

TOPSYTURVYMUM FIRST LUCKY DRAW!


INI HADIAHNYERR..

TENG TENG TENG!














16 Pc Dinner Set




Syarat-syarat penyertaan:

1. Anda adalah seorang blogger. (InshaAllah lain kali aku buat lucky draw utk blogger dan reader pulak ye)

2. Beralamat/mempunyai alamat di Malaysia.(Bermakna yang berada di luar negara juga boleh menyertai kalau ada alamat di Malaysia.)

3. Penyertaan mesti dibuat di dalam bentuk entry secara STICKY POST di blog anda. Caranya, copy je la entry ni.(1 profile cuma layak masuk satu penyertaan sahaja.)

4. Setelah siap buat entry, sila hantar link penyertaan anda di ruangan komen entry ini. (Nanti aku masukkan link blog anda kat entry ni)

5. Tarikh tutupnya adalah bila-bila masa sahaja dalam minggu ni(Sebelum Isnin depan 04/10/2010). Aku akan buat entry kalau dah tutup. Bila dah tutup, maka boleh hilangkan sticky post tu.

6. Pemenang akan dipilih DI SINI.




TUAH AYAM NAMPAK DI KAKI
TUAH ANDA SIAPA YANG TAHU




Saturday, September 18, 2010

Pari Berbudu

resepi ni i yg wat tp idea asal dr 'org tu' ye.. tiba2 je dia tingin nak makan pari.. nama tu pari berbudu ye.. BUDU..bukan berudu ye... resepi yg sgt mudah.. bukan apa.. disebabkan i ni kan x ghajin sgt.. so msk mende yg simple2 je.. Zass..

Bahan2..
  1. 2 potong ikan pari dikukus
  2. 10 bj cabai melaka dihiris tebal2
  3. 1 ulas bwg besar dihiris tebal2
  4. 3 tbs budu
  5. 1 tbs perah limau nipis
Cara2...
  1. gaulkan bahan 2-5 sehingga sebati.
  2. tuangkan ke atas ikan pari yg dikukus td..
  3. sedia utk dihidangkan...

Ayam goreng mayonis


sebelum ni k.cik i dok ceta la.. dia dok rajin wat recipe ni.. i dengaq mcm tingin nak wat.. tp x smpai seru lg.. the 1 day tu i nekad nak try la.. sesungguhnya.. simple... cepat..and sedap... layan je la..

recepi asal dr myresepi..
tp, i tgk kt blog my sist.
K.cik!!! adk C&P ye..

AYAM GORENG MAYONIS

Bahan-bahan ( 2-3 orang )
8 ketul ayam
1 sudu besar mayonis
1 kiub ayam
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
Lada hitam secukupnya-tumbuk
2 ulas bawang putih-tumbuk
1/2cm halia-tumbuk

Cara-cara:
1. Perap dengan semua bahan-bahan di atas dalam 1/2 jam. Kemudian goreng. Lagi lama perap, lagi sedap. (i perap 2 jam ye)

Friday, September 17, 2010

Rose Tart


Ini plak kuey ke2 i wat.. serius mmg ghenyah gler.. susah sesangat.. sangat2 memerlukan kesabaran yg tinggi.. tp hasilnya memuaskan.. sedap & cantik.. recipe ni pun i korek dr dapur CMG gak.. dia siap guling2 atas lantai nak siapkan cookies ni.. i kira ok lg la.. menten je.. tp x la secantik yg dia buat.. bantai je.. bila masuk perut.. hancur seghupa tu jgk... zasss....

recipe ni pun C&P 4rm dapuq CMG..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 cawan mentega berkualiti tinggi
1/2 cawan majerin (planta)
3/4 cawan gula aising, ayak
1 kuning telur
1 cawan tepung jagung
Tepung gandum secukupnya (kurang lebih 1 3/4 cawan)
1/2 camca teh esen vanilla
Jem strawberry secukupnya
Paper cup saiz kecil secukupnya

CARA MEMBUATNYA:-)
  1. Pukul mentega, margerine dan gula aising hingga bersatu, masukkan kuning telur dan esen vanilla, pukul hingga berkrim. Masukkan tepung jagung dan gaul hingga sebati.
  2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh yang lembut. Canai doh kurang lebih 1/2 cm tebal. Terap dengan acuan bulat berbiku.
  3. Sapu dengan sedikit jam strawberry/raspberry pada permukaan doh yang diterap tadi. Lipat dua setiap doh dan buat macam huruf "U", setiap doh tadi dan cantum, kemaskan dan alihkan ke paper cup. Buat hingga siap.
  4. Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 10 - 15 minit. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
kaedah lipatannya plak sila rujuk direct kt dapuq CMG ye..

Suji Salju

Dah masuk raya ke sembilan, i br berkesempatan hapdet kuih raya.. raya sakan eh.. ok, utk 1st cookies yg i buat ni.. i amik recpi dr CMG.. of course la terrrrsangatttt la sedap.. serius.. sedap.. ghugi sapa x cuba.. i buat 2 mgu sblm raya.. smuanya ada 3 balang. tp bila smpai je hr raya ketiga2 balang tu licin... caya aaa.. amin memang suka sesangt kuih ni... i pun suka gak.. hhehe... layan...

Recipe ni i C&P dr dapur CMG ...

BAHAN A :-)
150 g minyak sapi
100 g mentega
100 g gula kastor (mat guna gula aising)
1 camca teh esen vanilla
1 kuning telur

BAHAN B :-)
100 cornflakes, dikisar halus (mat guna"Nestum")
100 g tepung jagung
50 g suji (semolina)

BAHAN C :-)
280 g tepung gandum
Susu tepung secukupnya (mat guna susu "everyday")

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar bahan A hingga sebati. Masukkan semua bahan B dan gaul hingga rata. Tambah tepung gandum sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang boleh dicanai.
  2. Canai doh tadi 1/2 cm dan terap guna acuan kegemran. Buat hingga siap dan bakar dalam oven pada suhu 170C selama 15 - 20 minit.
  3. Biarkan suam dan salut biskut tadi dengan susu tepung. Sejukkan atas jaringan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara...

Wednesday, September 1, 2010

Sambal telur yg x digoreng mahupun direbus

2nd week of ramadhan... blk je dr kg, mmg fridge kosong aaa. korek2.. geledah2.. jumpa la daging skit & telur.. no choice.. benda ni je yg ada... wat la apa yg patut aaa...
tya org tu nak mkn masak lemak or smbal telur.. dia req sambal...
sambal telur ni i ikur ercepi my MIL.. sedap.. chewahh masuk bakul la plak.. dia mcm ala2 kering2 skit & manis2 gitu.. ZASS...

Bahan2:-
  1. 2tbs cili kisar ( i slalu stock up dlm fridge cili kisar ni. just blend 2 genggan cili kering yg direbus hingga lembut + 2 ulas bwg merah + 1 ulas bwg putih + sikit je air).
  2. 1 ulas bwg besar dimayang
  3. 4 ulas bwg putih dimayang
  4. 2tbs - air asam jawa.
  5. 4tbs - myk masak u menumis
  6. sos cili 1 tbs
  7. gula 2 tbs
  8. garam 1 teasp
cara2nya
  1. panaskan myk
  2. tumiskan onion & garlic yg dimayang sehingga naik bau
  3. masukkan cili kisar hingga naik myk
  4. masukkan air asam jawa & gula bisrkan sehingga naik myk
  5. masukkan sos & garam & sedikit air the kaco bg sebati
  6. then perlahankan api... pecahkan telur sibiji demi sibiji
  7. tutup kuali
  8. bila telur dh masuk tutup api & sedia u dihidangkan
daging tu i goreng kunyit je.. ni fav org tu.. then tingin nak makan asidah.. buat la skit.. hehehe..

masak wira

ramadhan kali ni, mmg ghajin gler.. nekad tu x mo p bazaar ramadhan.. setakt ni dh masuk 3rd week of ramadhan mmg x pecah rekod lg.. hebat betoi.. menu ni i wat masa 1st week of ramadhan.. la ni tgh write up my thesis.. so, mmg busy tahap gaban aaa. ada deadline.. tu yg terkejaq siapkan chapter2 ni.. so, mmg x de masa aaa nak hapdet.. ni br je siapkan 6th chapter, tu yg luangkan masa hapdet gak..
ceta pasai masak wira ni kan... ni mak i pya recipe.. radio kedah penah jemput wat bg recipe ni.. ni mmg fav fmly km aaa esp kaluarga b.cik.. smpai tiap kali dia blk kg, mak mesti masakkan recipe ni kt dia.. bahan2 ni i agak2 je coz tiap kali masak cos i main campak2 je.. agak2 je kuantitinya.. LAYAN>>>

bahan2
  1. daging 1/2kg*- dihiris nipis
  2. cili kering dikisar bersama bwg merah - 4tbs*
  3. kicap - 4 tbs*
  4. gula - 2 tbs*
  5. garam - 1 teaspoon*
  6. smua bhan bertanda * diperap at least 2 hr
  7. bwg merah 2 ulas dimayang
  8. bwg putih 2 ulang dimayang
  9. halia 1/2 inci - dihiris nipis
  10. daun kari 2 tangkai
  11. myk masak - 3tbs utk menumis
cara2nya..
  1. tumiskan bwg merah, bwg putih, halia & daun kari dlm myk hingga naik bau.
  2. masukkan bahan2 yg diperap & tambahkan air 3 cawan
  3. masak hingga daging empuk dan kuah menjd pekat.
antara menu lain yg i wat aritu... gulai ayam, cucur jagung.. then k.toh bg plak kurma ayam & roti jala.. meraih gak la meja kami.. hehehe..

Puding Peach Suji


lama gler x hapdet.. busy sesangat.. desert ni i wat sebelum posa lg..tiba2 ngidam nak mkn.. resepi ni i maik dr anak kpd mak njang yg ngasuh anak i dulu.. masa pegi beraya umah dia, dia jamu benda ni.. rasa tu mmg sedap bangat.. so mintk aa recepi.. layan la..

Bahan2
  1. 1 cwn tepung suji
  2. 1 kotak (1L) susu segar- wajib jenama Hl coz ada lemak2 gitu
  3. 1 tin buah peach
  4. 1 box agar2 mangga instant - kalu nk wat sndr pun x pa
  5. 2 tin susu sejat (evaporate milk) - letak dlm fridge
cara2nya
  1. panaskan susu HL tu
  2. bila dh mendidih, masukkan tepung suji
  3. terus kacau hingga pekat dgn api perlhan
  4. kalu x kacau, takut hangit plak
  5. bila dh pekat tu, tutup api & masukkan campuran ni kedlm acuan & ratakan.
  6. susunkan peach yg dipotong nipis ikut kreativiti memasing.
  7. sediakan agar- ikut je step dlm kotak tu.
  8. bila dh larut smua, tuang la kt atas buah peach td.
  9. sejukkan dlm fridge.
  10. bila nk mkn, cedokkan puding td, then tunagkan susu sejat td... pehhh.. mmg sedap bangat...

Monday, August 9, 2010

Hepi 5th besday along...2nd celebration

last week celebrate kt malau.. geng paya x join.. mana aci no.. so, this week celebrate kt paya plak.. same cake.. cuma decorate je lain.. kali ni berkesempatan p beli bhn2 u decoration, so, mcm cantik SIKIT la decoration tu.. hehehe.. zasss...


kali ni pun masak lasagna jgk.. hehehe.. mcm x tau naka msk benda len dah no..
Hepi5th besday along.. ibu syg along sangat2.. jd anak yg soleh tau..

Sunday, August 1, 2010

Hepi 5th besday along...

30 jun 2010, genaplah usia along 5 tahun.. dr awal mmg plan nak celebrate kt kg. samada paya or malau.. so, mula2 agak2 tu kt malau mesti x dak sapa blk coz last week dh berkumpul ramai2 masa akad nikah anak sedara i.. so, km cdg nak wat kt paya..then bila tya blk, my sist kt bertam ni balik.. so, tukaq plan la.. mgu ni wat kt malau, next week plak insyaallah wat kt paya plak..
Yg x syok tu, mak plak x dak coz ada program lain.. so tggl k.cik n family & kak n family je.. anyway, ok la.. itupun dah cukup meriah tu.. budak2 ghamai.. pya la kalut dok hidang smpai lupa ambil gmbq.. gmbq ni hubby yg snap.. so, x byk sgt la.. layan>>>>

ni plak gift yg i bg kt smua kawan2 along kt skolah.. dlm tu ada cocopie + sweet sour & cheezel..
budak2 memang suka la.. tmbhn plak kt depan tu i tempek gmbq along & friends yg diambil masa sukan skolah diorg temph hari..
ni plak smua menu2 yg tersenarai ( simple je)..
  1. bihun goreng
  2. lasagna ( i wat last minutes ni), x plan pun..
  3. milk cocktail
  4. devil's food choc cake
  5. double layer caramel cream ( sponsor by k.cik)
  6. kek batik (sponsor by k.cik)
devil's food chocolate cake
lasagna yg sangaaat sedap.. ( x malu betoi, masuk bakul angkat sndr)
doucle layer caramel creme ( ni pun saaangaattt sedap)
ibu, abah & birthday boy..
tok ayah membacakan doa kesukuran sebelum memotong kek..

Thursday, July 29, 2010

Karipap McD

mmmm... bunyi' karipap McD' mcm best je kan.. nama ni 'org tu' yg kasik.. dia kata skali pepak rasa mcm makan double cheese beger jer... besa la.. bodek bini.. recepi inti tu, i gheka2 sndr la.. cmpak je apa yg patut & sesuai.. manakala recepi dohnya plak, i lupa i amik kt mana.. coz dh lama sgt i salin kt buku resepi i tu.. tp.. mmg sedap aaa... adik ipaq i kata.. ni kalu juai ni, dlm rm1 tu sebijik lakuuu.... waaa.. kaya2.. ni kira kali ke 3 dah buat ni.. saja bwk bekal p KL last week... layan je la ek...

DOH
  1. 500 gm tepung gandum
  2. 125 gm butter
  3. 1 tbs myk masak
  4. 1 cwn air
  5. sedikit garam
INTI
  1. i pack daging cincang-- ala yg jenam ramly tu..
  2. 6 ulas bwn putih - dicincang
  3. 2 ulas bwg besar ( yg sederhana) - didadu
  4. setangkai daun kari..
  5. 2 bj ubi kentang - didadu
  6. halia sebesar ibu jari - diketuk
  7. 1 tbs rempah kari daging - dilarut dlm air ( agak2 1/2 cwn)
  8. 1 tbs cili kering yg diblend
  9. 1 teasp serbuk lada hitam
  10. 1 tbs gula
  11. garam secukup rasa
KAEDAHNYA....

DOH:-
  1. panaskan mentega dgn api perlahan hingga cair dn cmpurkan myk masak, then sejukkan seketika.. suam2 pun x pa..
  2. masukkan mentega tu kedalam tepung bersama dgn garam
  3. gaulkan
  4. then masukkan air..
  5. gaulkan sehingga menjd doh.
  6. then bulat2 ikut besaq mana karipap yg u all nak la.. org mls wat besaq2 la.. mcm i ni..
  7. biarkan seketika (tutup ye dgn kain coz x bg kering), sambil tu kita sediakan intinya.
INTI:-
  1. panaskan 3 tbs myk
  2. tumiskan bwg putih & daun kari
  3. then masukkan bwk besaq. then cili dan biarkan seketika..
  4. then masukkan daging & halia & rempah kari.
  5. tambahkan sedikit air & masakkan sehingga empuk..
  6. then masukkan kentang, dn biarkan shingga empuk..
  7. finally masukkan lada, garam & gula...
  8. masakkan sehingga kering..
ini plak lebihan karipap yg i goreng skit2 je, then simpan dlm fridge.. ala.... mcm karipap frozen tu.. senang.. x pyh beli.. tahan lama gak tau.. takat 2 minggu bole p.. tp dek kesedpannya, x smpai 2 minggu dh licin...


Sunday, July 25, 2010

Maggie Goreng Telur Pindang

pagi tu tetiba tingat maggie goreng yg dok juai kt pasar mlm tu.. so goreng guna recepi sendiri la.. i cmpak je apa yg ada dlm fridge tu.. and yg best sgt tu org tu & along mmg suka sesangat.. pakat makan smpai 3 mangkuk tu.. terharu i.. telur pindang tu plak k.cik bg.. dia bwk blk dr johor.. her MIL wat khas kt cucundanya..

Recepi:-
  1. 4 ulas bwg putih di tumbuk
  2. 2 tbs cili kering yg telah diblend
  3. 2tbs sos tiram
  4. 2tbs sos cili
  5. 2tbs kicap manis
  6. 1tbs gula
  7. garam secukup rasa
  8. maggie 3 bungkus - direbus
  9. ayam 2 ketul didadu
  10. udang segenggam
cara2nya:-
  1. tumiskan bwg putih dgn sedikit myk sehingga kekuningan
  2. masukkan cili kering, gula, sos tiram, kicap, sos & garam dan biarkan sehingga naik minyak
  3. then masukkan ayam biarkan sehingga ayam empuk
  4. then masukkan udang & biarkan sehingga masak
  5. finally masukkan maggie tu...
  6. goreng la sehingga sekata..

Thursday, July 1, 2010

Puding Triffe

aritu tengok la kt blog k.Nor , mcm sedap sgt puding triffle ni. kebetulan stok bahan mcm ada.. so tgu apa agik.. try la buat.. serius sedap sesangat.. smua pakat suka.. along siap mkn smpai 6 cup.. sebelum penah gak try wat guna recepi len.. x jd.. x sedap mcm ni.. yg ni ila bg A+ aaa.. hehehe.. K.Nor ila C&P ye resepinya & ila adjust apa yg patut.. thanks..

PUDING TRIFFLES by K.Hanieliza ( ila amik kt blog K.nor)

Bahan-Bahan:

1 bungkus kek swiss roll ( x de stock, so x masukkan la)
1 kotak agar-agar segera (Nona) - perisa manggo
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard ( ila adjust jd 3tbs)
2 sudu besar gula
2 tin krimer sejat

Cara:
1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk.
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh. (ila x de cake, so x de a step ni)
3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi. (sda)
4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
7. Masukkan ke dalam peti sejuk.