Sunday, October 3, 2010

Marvelous Chocolate Cake

Masa jamuan raya kt skolah along bebaru ni, cikgu dia pesan aaa soh bwk apa2 yg patut.. kuih raya ke.. or apa2 la.. i mula2 plan malas aaa nk masak2 apa2. nk beli je apa yg sesuai.. so, dlm 4 jam sebelum pegi jamuan tu, tetiba je mcm terasa nak buat cake.. melilau aaa cr recipe.. finally jumpa aaa 1 recipe kt umah k.cik.. nama asal kek ni 'american choc cake'.. tp disebabkan bahan2 x cukup.. so i uabahsuai aaa skit apa yg patut, the jd aaaa marvelous choc cake.. serius cakap ni.. kek ni tersangat aaa sedap.. moist gler.. and ganachenya tersangat mabeles.. hehehe.. untuk makluman, kek no mendapat smbutan yg begitu panas skali sehingga menguja i utk buat kali ke 2.. and.. sambutan juga tersangat panas.. licin sehingga menjilat pinggan.. hehehe..

Bahan2:-

  1. 1 cup tpg gandum
  2. 1 cup tpg naik sendr
  3. 3/4 cocoa powder
  4. 1 tbs baking powder
  5. 1 teasp soda bicarb
  6. 125gm butter
  7. 2 cups gula dikisar halus
  8. 2 bj telur
  9. 1/2 cwn susu segar
  10. 1/2 susu sejat (evaporate milk)
  11. 1 teasp esen vanila
  12. 1 teasp + secawan air panas + secubit garam.

Cara2nya:

  1. panaskan oven 175C
  2. ayak bahan 1-5.
  3. pukul butter + telor + gula + esen vanila hingga kembang
  4. combinekan susu & campuran kopi
  5. masukkan campuran susu (#3) & campuran tepung (#1) kedalam (#2) secara bergilir2 dan terus kacau perlahan2 sehingga sebatai. x pyh lama sgt.
  6. masukkan kedalam acuan pembakar
  7. bakar pada suhu 170C selama 50mnt.

Ganache ( I C&P dr blog k.cik and i buat separuh je )

Ingredients

1 can condensed milk

1 tsp vanilla essence

1/2 cup oil ( i guna butter yg dicairkan 70g)

1/3 cup cocoa powder


Directions

Mix all ingredients and cook at low heat. Mix well. Cook until thickened & shiny. Cool & pour onto the cake.



No comments: