Thursday, July 29, 2010

Karipap McD

mmmm... bunyi' karipap McD' mcm best je kan.. nama ni 'org tu' yg kasik.. dia kata skali pepak rasa mcm makan double cheese beger jer... besa la.. bodek bini.. recepi inti tu, i gheka2 sndr la.. cmpak je apa yg patut & sesuai.. manakala recepi dohnya plak, i lupa i amik kt mana.. coz dh lama sgt i salin kt buku resepi i tu.. tp.. mmg sedap aaa... adik ipaq i kata.. ni kalu juai ni, dlm rm1 tu sebijik lakuuu.... waaa.. kaya2.. ni kira kali ke 3 dah buat ni.. saja bwk bekal p KL last week... layan je la ek...

DOH
  1. 500 gm tepung gandum
  2. 125 gm butter
  3. 1 tbs myk masak
  4. 1 cwn air
  5. sedikit garam
INTI
  1. i pack daging cincang-- ala yg jenam ramly tu..
  2. 6 ulas bwn putih - dicincang
  3. 2 ulas bwg besar ( yg sederhana) - didadu
  4. setangkai daun kari..
  5. 2 bj ubi kentang - didadu
  6. halia sebesar ibu jari - diketuk
  7. 1 tbs rempah kari daging - dilarut dlm air ( agak2 1/2 cwn)
  8. 1 tbs cili kering yg diblend
  9. 1 teasp serbuk lada hitam
  10. 1 tbs gula
  11. garam secukup rasa
KAEDAHNYA....

DOH:-
  1. panaskan mentega dgn api perlahan hingga cair dn cmpurkan myk masak, then sejukkan seketika.. suam2 pun x pa..
  2. masukkan mentega tu kedalam tepung bersama dgn garam
  3. gaulkan
  4. then masukkan air..
  5. gaulkan sehingga menjd doh.
  6. then bulat2 ikut besaq mana karipap yg u all nak la.. org mls wat besaq2 la.. mcm i ni..
  7. biarkan seketika (tutup ye dgn kain coz x bg kering), sambil tu kita sediakan intinya.
INTI:-
  1. panaskan 3 tbs myk
  2. tumiskan bwg putih & daun kari
  3. then masukkan bwk besaq. then cili dan biarkan seketika..
  4. then masukkan daging & halia & rempah kari.
  5. tambahkan sedikit air & masakkan sehingga empuk..
  6. then masukkan kentang, dn biarkan shingga empuk..
  7. finally masukkan lada, garam & gula...
  8. masakkan sehingga kering..
ini plak lebihan karipap yg i goreng skit2 je, then simpan dlm fridge.. ala.... mcm karipap frozen tu.. senang.. x pyh beli.. tahan lama gak tau.. takat 2 minggu bole p.. tp dek kesedpannya, x smpai 2 minggu dh licin...


No comments: