Thursday, May 27, 2010

Ayam cili kering

ada 1 hari tu, blk je dr spital tgk2 hubby masak 1 menu ni.. nmpk mcm simple je, tp sedap sgt. kena taste i la. Acctly idea mskn ni dia dpt dr trip ke beijing last month. mmg senang sgt & sedap plak tu. then korek la resepinya.. hehehe.. and bila blk kg last week, i mskkn bg mak ayah i rasa.. LAYAN>>>

bahan2nya:-
  1. 1/4 ayam - potong kecil2 agak besar ibu jari then gaulkan dgn garam kunyit
  2. 10 bj kering - dipotong lbh krg 1 inci
  3. 5 ulas bwg putih - dimayang nipis
  4. 1 ulas bwq besar - potong bulat2 & tebal2
  5. sepotong halia - 1/2 inci
  6. sos tiram - 3 tbs
  7. sos cili - 3 tbs
  8. kicap manis - 2 tbs
  9. gula - 1 teasp
  10. minyak masak - 3 tbs
cara2nya:-
  1. panaskan myk
  2. masukkan cili kering sehingga sedikit garing
  3. masukkan ayam & halia, biarkan sehingga masak
  4. masukkan sos tiram, sos cii, kicap & gula, biarkan sehingga garing & naik myk.
  5. masukkan bwg putih & bawang besar sehingga sedikit garing
  6. siap utk dihidangkan.

No comments: