hari mmg ghajin sungguh.. byk gler entry.. kumpul2 yg lama2 tu.. hehehe.. ni plak wat semalam.. tiba2 org tu mcm nak mkn bihun hailam..so, dia la yg request soh i msk ni.. kira hebat jgk la semalam.. smbil wat bihun ni, sempat jgk i wat blueberry cheese tart.. so, lyn dulu recipe bihun ni ye... smua ni pakai hentam kromo je.. ikut seka hati je nak letak apa.. hehehe... tapi, hasilnya.. sedap ooo... masuk abkul angkat sendiri.. hehehe...Ingredients:-
- Bihun - 1/2 bungkus
- Myk masak - 3 tbs
- air - 3 mug
- garlic - 10 ulas
- Lada hitam ( tumbuk) - 1tbs
- Sos tiram - 2 tbs
- Cili padi - 8 bj (belah 2)
- Daun limau purut - 5 helai
- Udang - segenggam
- Sotong - segenggam
- fishcake - segenggam
- tomato - 1 bj
- perahan buah limau nipis - 1/2 bj
- brokoli - segenggam
- garam secukup rasa
- gula 1 teaspoon.
Directions:-
- rendamkan bihun 2 jam
- panaskan myk masak
- tumiskan garlic then masukkan sos tiram & lada
- masukkan air
- setelah mendidih, masukkan bahan2 lain kecuali bihun.
- bila smua dh masak, akhir sekali, masukkan bihun.
- setelah bihun lembut, sedia utk dihidangkan...
No comments:
Post a Comment