2nd week of ramadhan... blk je dr kg, mmg fridge kosong aaa. korek2.. geledah2.. jumpa la daging skit & telur.. no choice.. benda ni je yg ada... wat la apa yg patut aaa...
tya org tu nak mkn masak lemak or smbal telur.. dia req sambal...
sambal telur ni i ikur ercepi my MIL.. sedap.. chewahh masuk bakul la plak.. dia mcm ala2 kering2 skit & manis2 gitu.. ZASS...
Bahan2:-
- 2tbs cili kisar ( i slalu stock up dlm fridge cili kisar ni. just blend 2 genggan cili kering yg direbus hingga lembut + 2 ulas bwg merah + 1 ulas bwg putih + sikit je air).
- 1 ulas bwg besar dimayang
- 4 ulas bwg putih dimayang
- 2tbs - air asam jawa.
- 4tbs - myk masak u menumis
- sos cili 1 tbs
- gula 2 tbs
- garam 1 teasp
cara2nya
- panaskan myk
- tumiskan onion & garlic yg dimayang sehingga naik bau
- masukkan cili kisar hingga naik myk
- masukkan air asam jawa & gula bisrkan sehingga naik myk
- masukkan sos & garam & sedikit air the kaco bg sebati
- then perlahankan api... pecahkan telur sibiji demi sibiji
- tutup kuali
- bila telur dh masuk tutup api & sedia u dihidangkan
daging tu i goreng kunyit je.. ni fav org tu.. then tingin nak makan asidah.. buat la skit.. hehehe..
No comments:
Post a Comment