Ini plak kuey ke2 i wat.. serius mmg ghenyah gler.. susah sesangat.. sangat2 memerlukan kesabaran yg tinggi.. tp hasilnya memuaskan.. sedap & cantik.. recipe ni pun i korek dr dapur CMG gak.. dia siap guling2 atas lantai nak siapkan cookies ni.. i kira ok lg la.. menten je.. tp x la secantik yg dia buat.. bantai je.. bila masuk perut.. hancur seghupa tu jgk... zasss....
recipe ni pun C&P 4rm dapuq CMG..
BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 cawan mentega berkualiti tinggi
1/2 cawan majerin (planta)
3/4 cawan gula aising, ayak
1 kuning telur
1 cawan tepung jagung
Tepung gandum secukupnya (kurang lebih 1 3/4 cawan)
1/2 camca teh esen vanilla
Jem strawberry secukupnya
Paper cup saiz kecil secukupnya
1/2 cawan mentega berkualiti tinggi
1/2 cawan majerin (planta)
3/4 cawan gula aising, ayak
1 kuning telur
1 cawan tepung jagung
Tepung gandum secukupnya (kurang lebih 1 3/4 cawan)
1/2 camca teh esen vanilla
Jem strawberry secukupnya
Paper cup saiz kecil secukupnya
CARA MEMBUATNYA:-)
- Pukul mentega, margerine dan gula aising hingga bersatu, masukkan kuning telur dan esen vanilla, pukul hingga berkrim. Masukkan tepung jagung dan gaul hingga sebati.
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh yang lembut. Canai doh kurang lebih 1/2 cm tebal. Terap dengan acuan bulat berbiku.
- Sapu dengan sedikit jam strawberry/raspberry pada permukaan doh yang diterap tadi. Lipat dua setiap doh dan buat macam huruf "U", setiap doh tadi dan cantum, kemaskan dan alihkan ke paper cup. Buat hingga siap.
- Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 10 - 15 minit. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
kaedah lipatannya plak sila rujuk direct kt dapuq CMG ye..
No comments:
Post a Comment